طريقة عمل المندي اليمني باللحم اكتشفيها الأن -عالم حواء

be cultured
المؤلف be cultured

عايزين تبهروا عيلتكم وضيوفكم بأكلة مختلفة عن اللي بتعملوها كل يوم؟ النهاردة هنتكلم عن طبق مميز جدًا وله شعبية كبيرة في الوطن العربي كله، وهو المندي اليمني باللحم. الطبخة دي مش بس بتبقى شكلها يجنن، ده كمان طعمها رهيب وهتخلي بيتك ريحته تفتح النفس!

طريقة عمل المندي اليمني باللحم اكتشفيها الأن -عالم حواء
طريقة عمل المندي اليمني باللحم اكتشفيها الأن -عالم حواء


تعرفي على أصل المندي اليمني باللحم

المندي أصله من اليمن زي ما اسمه بيقول، وبقى منتشر في كل الخليج والدول العربية. الاسم جاي من كلمة "ندى" أو "نادى" وده معناه إن اللحم والرز بيتطبخوا في حفرة تحت الأرض بيكون فيها فحم. طبعا احنا هنعمله في البيت بطريقة سهلة وعملية بدون ما نحفر في أرضية المطبخ!

المندي اليمني باللحم بيتميز بطعمه المدخن الفريد والتوابل العطرية اللي بتضيف نكهة خاصة للأكلة. وأكتر ما يميز المندي هو إن اللحم بيكون طري جدًا والرز بيكون عطري وبينشف جميل مش مهروس.

المكونات اللي هتحتاجيها لعمل المندي اليمني باللحم

مكونات اللحم:

  • 1 كيلو لحم ضاني أو بتلو (يفضل فخدة ضاني مع العضم)
  • 2 بصلة متوسطة مقطعة شرايح
  • 5 فصوص توم مهروسين
  • 2 معلقة كبيرة بهارات المندي (لو مش متوفرة عندك، هقولك إزاي تعمليها)
  • 1 معلقة صغيرة كركم
  • 1 معلقة صغيرة كمون
  • 1 معلقة صغيرة قرفة مطحونة
  • نص معلقة صغيرة فلفل أسود
  • 2 ورق لورا
  • 3 حبات هيل كاملة
  • 3 معالق كبيرة زيت زيتون
  • ملح حسب الرغبة
  • 3 أكواب مرق (هنعمله من طبخ اللحم)

مكونات الرز:

  • 2 كوب رز بسمتي
  • نص معلقة زعفران منقوع في ربع كوب ماية دافية (أو ملون طعام أصفر)
  • 4 حبات هيل كاملة
  • عود قرفة
  • 2 ورق لورا
  • 1 معلقة صغيرة ملح

للتزيين:

  • ربع كوب مكسرات محمصة (لوز، صنوبر، فستق)
  • شوية زبيب
  • بصل مقلي محمر (قطعيه حلقات رفيعة وحمريه في زيت)

طريقة عمل بهارات المندي اليمني في البيت

قبل ما نبدأ، لو ما عندكيش بهارات المندي جاهزة، تقدري تعمليها في البيت بسهولة:

امزجي المقادير دي مع بعض وطحنيهم كويس:

  • 2 معلقة كبيرة كزبرة ناشفة
  • 1 معلقة كبيرة كمون
  • 1 معلقة كبيرة فلفل أسود
  • 1 معلقة صغيرة هيل مطحون
  • 1 معلقة صغيرة قرنفل مطحون
  • نص معلقة صغيرة قرفة مطحونة
  • ربع معلقة صغيرة جوزة الطيب
  • نص معلقة صغيرة زنجبيل مطحون

الخلطة دي هتديكي بهارات المندي الأصلية وممكن تخزنيها في برطمان لحد 3 شهور.

خطوات عمل المندي اليمني باللحم بالتفصيل

أولاً: تتبيل وطبخ اللحم:

  1. اغسلي اللحم كويس تحت المية وسيبيه يصفى
  2. في وعاء عميق، حطي البصل والتوم والبهارات كلها (بهارات المندي، كركم، كمون، قرفة، فلفل أسود، ورق لورا، هيل)
  3. دلوقتي ضيفي الزيت واخلطي كل المكونات مع بعض كويس
  4. حطي اللحم في الخليط وقلبيه عشان يتغطى من كل الجوانب بالتتبيلة
  5. غطي الوعاء وسيبي اللحم يتتبل لمدة ساعتين على الأقل في التلاجة (الأفضل تتبيله من الليل للصبح عشان ياخد طعم أحلى)
  6. بعد التتبيل، سخني حلة على نار متوسطة وحطي فيها اللحم المتبل مع كل التتبيلة
  7. قلبي اللحم لحد ما لونه يتغير (حوالي 5-7 دقايق)
  8. ضيفي حوالي 4-5 أكواب مية ساخنة لتغطي اللحم
  9. سيبي الحلة تغلي وبعدين خففي النار وغطيها، واتركيها تستوي لمدة ساعة ونص لساعتين (حسب نوع اللحم وحجم القطع)
  10. لازم تتأكدي إن اللحم استوى تماماً وبقى طري جداً
  11. ارفعي اللحم من المرقة واحتفظي بالمرقة عشان هنستخدمها للرز

ثانياً: تحضير الرز:

  1. اغسلي الرز البسمتي كويس وانقعيه في ماية لمدة 30 دقيقة
  2. صفي الرز من المية بعد النقع
  3. في حلة، حطي 3 أكواب من مرقة اللحم اللي عملناها
  4. ضيفي باقي البهارات بتاعت الرز (الهيل، عود القرفة، ورق لورا، والملح)
  5. سيبي المرقة تغلي وبعدين ضيفي الرز المصفى
  6. قلبي الرز في المرقة وسيبيه يغلي لمدة دقيقتين
  7. خففي النار جداً وغطي الحلة، واتركي الرز يستوي لمدة 20-25 دقيقة
  8. بعد ما يستوي الرز، ضيفي الزعفران المنقوع وقلبي برفق بشوكة عشان ما يعجنش الرز
  9. غطي الحلة مرة تانية وسيبيها على نار هادية لمدة 5 دقايق

ثالثاً: تجهيز الصاج (طريقة الفرن):

دلوقتي هنعمل طريقة التدخين اللي بتميز المندي اليمني باللحم عن باقي الأكلات:

  1. سخني الفرن على درجة حرارة 200 درجة
  2. جهزي صينية فرن عميقة أو وعاء فخار
  3. حطي شوية زيت زيتون في قاع الصينية
  4. حطي الرز في الصينية واعملي فيه كام حفرة
  5. رتبي قطع اللحم فوق الرز
  6. غطي الصينية بورق فويل كويس أوي (عشان البخار ما يطلعش)
  7. دخلي الصينية في الفرن لمدة 15-20 دقيقة
  8. طلعي الصينية واكشفي الفويل بحذر (حذار من البخار)

طريقة التقديم

  1. حطي الرز في طبق التقديم وضعي قطع اللحم فوقه
  2. زيني بالمكسرات المحمصة والزبيب والبصل المقلي المحمر
  3. ممكن تقدمي المندي مع سلطة خضار وزبادي

نصائح مهمة لنجاح طبق المندي اليمني باللحم

  • اختاري لحم طازج ونوعية كويسة عشان تضمني إن المندي يطلع طعمه حلو
  • لو عايزة المندي يطلع بطعم مدخن أكتر، ممكن تحطي شوية فحم في صينية صغيرة وتضيفي عليه زيت وتحطيها جوة الصينية قبل ما تدخليها الفرن
  • ممكن تستخدمي دجاج بدل اللحم وهيطلع برضه طعمه رائع
  • لو محتاجة تختصري وقت التحضير، ممكن تستخدمي حلة الضغط لطبخ اللحم (هياخد حوالي 30-40 دقيقة بس)

سر نجاح المندي اليمني باللحم من مطبخك

المندي مش بس طبخة عادية، ده فن وطقوس! السر الحقيقي في نجاح المندي اليمني باللحم هو التتبيلة الصح والوقت الكافي للطبخ. متستعجليش وادي كل خطوة حقها، وصدقيني هيطلع زي المطاعم بالظبط وممكن أحسن كمان!

الخطوة الأهم هي تتبيل اللحم كويس وسلقه لحد ما يبقى طري جداً. وكمان لازم تسيبي الرز ينضج على نار هادية عشان يتشرب كل نكهات المرقة والبهارات.

أسئلة شائعة عن المندي اليمني باللحم

ممكن أعمل المندي بالدجاج بدل اللحم؟

آه طبعاً! كتير من الناس بيفضلوا المندي بالدجاج وطريقة التحضير هي نفسها تقريباً، بس وقت طبخ الدجاج هيكون أقل من اللحم (حوالي 45 دقيقة بس).

إيه هي أفضل أنواع الرز للمندي؟

الرز البسمتي هو الأنسب للمندي اليمني عشان حباياته طويلة وبتفضل منفصلة عن بعضها بعد الطبخ. كمان بيمتص نكهات البهارات والمرقة بشكل ممتاز.

ممكن أحضر المندي من غير فرن؟

أكيد ممكن! تقدري تستخدمي قدر كبير على البوتاجاز. حطي الرز في القاع، وحطي منخل معدني أو صينية مثقوبة فوقه، ورتبي اللحم فوقها، وغطي القدر كويس، وخليه على نار هادية لمدة 30-40 دقيقة.

خاتمة

المندي اليمني باللحم من الأكلات الشهية اللي بتجمع العيلة على سفرة واحدة، وبتضيف بهجة ونكهة مختلفة عن أكلاتنا المصرية التقليدية. التنويع في الأكل مهم للأسرة، وإنك تجربي وصفات جديدة هيفرح أهل بيتك ويكسر الروتين.

الحاجة الحلوة في المندي إنه طبق متكامل فيه البروتين والنشويات، وممكن تقدميه مع سلطة وتبقى وجبة كاملة ومتوازنة.

دلوقتي انتي عرفتي كل أسرار المندي اليمني باللحم وبقيتي جاهزة تبهري أهل بيتك بوصفة جديدة ومميزة. متنسيش تصوري الطبق بعد ما تعمليه وتشاركي تجربتك مع صحابك!

يلا، استني إيه؟ روحي المطبخ وابدئي في تجهيز المندي اليمني باللحم وهتشوفي النتيجة الرائعة بنفسك!

تعليقات

عدد التعليقات : 0